Årets höstmöte hade en späckad agenda, och ungefär 35 medlemmar deltog. Mötet innehöll bland annat tre olika föreläsningar, visning av möjliga profilkläder i shoppen, en enkät med möjlighet att tycka till i flera frågor samt en god fisksoppa följd av kaffe och kaka. Hade du inte möjlighet att vara med kommer här en kort rapport.

Föreläsning från Agria: Försäkra din häst rätt

Cecilia Ahlstedt som är ombud för Agria, och även driver Vindhästar, hade bjudits in för en föreläsning om vad man ska tänka på när man försäkrar sin häst. Framför allt bör man fundera över om man vill dela upp sin försäkring i A1 och A2, där A2 är en billigare del som då förstås inte heller täcker allt som finns i A1. Alla Vinirs medlemmar är välkomna att kontakta Cecilia om man har frågor kring sin försäkring. Mejladress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 070-208 89 51.

Är du medlem i SIF får du också 10 % rabatt på en försäkring i Agria – har du inte meddelat detta är du också välkommen att kontakta Cecilia så lägger hon in det.

Föreläsning av Amanda Hagberg: Avelsvisning

Amanda var en av sju personer från Sverige som genom SIF:s Ungdomssektion deltog i en Avelsvisarkurs på två dagar genom FEIF, på Skeidvellir (fd Holtsmula) på Island tidigare i år. Amanda visade en film, och berättade om sådant hon lärt sig under kursen kring regler, domarnas bedömning med mera. Lärare hon träffade under kursen var Siggi Saem, Olil Amble och Elsa Alvarsdottir. De framhöll bland annat att ”Vi dömer inte hästarna, vi bedömer dem”, en viktig distinktion. Amanda blev både inspirerad och peppad av kursen, och visade i juni sin egen häst på Backome. På grund av en skada blev det i år endast visning av exteriören, men Amanda räknar med att komma tillbaka under 2019 och göra hela visningen. Hon uppmanade alla att våga visa sin häst själv!

Föreläsning av Linnea Vas: Min väg till landslaget, NM och guldmedaljen

Linnea berättade om hur hon jobbat för att komma till NM, och få representera Sverige i landslaget. Det har varit flera års fokus för att komma dit. Linnea har bland annat ridit 13 SM (där hon varit i 12 A-finaler). Hon påpekade att det krävs mycket tid och stort engagemang för att hitta och träna flera hästar genom åren, för att hålla sig kvar på den nivån. Den här säsongen har hon tävlat Brodir frá Slippen, en femgångshingst, och satsat på att bli bäst i kombination av stilpass, T2 och femgång. På SM vann hon stilpassen, och blev totalt 3:a i kombinationen. Genom det blev hon också uttagen att rida i landslaget under NM. Även här gick det bra i alla tre grenarna, där hon bl a kom 2:a i stilpassen och nådde sitt mål att vinna kombinationen! Stort grattis till Linnea – bra jobbat, snyggt ridet och välförtjänta placeringar!

Linnea gav några tips kring mental träning, som ”Våga tro på dig själv, lita på känslan. Tveka inte, håll dig till din plan. Kasta dig ut!”. Ett annat tips var att göra en lista på saker du vill bli bättre på, plus en lista på vad du ska göra för att det ska bli bättre. Då har du plötsligt en plan för nästa säsong, och vad du kan arbeta med under vintern.

Demo av plagg från På bettet

Representanter från På bettet fanns på plats och visade ett antal plagg från Top Reiter som är tänkta att ingå i Vinir Shopens sortiment nästa år. De som var med på mötet hade här möjlighet att se, känna och klämma samt lämna synpunkter på vad man tycker ska ingå i sortimentet.

Information från Vinirs styrelse

Styrelsen hade en del punkter att informera kring:

  • Under 2019 kommer Vinir att arrangera eller vara medarrangör av följande tävlingar: Vinir Open 11/5, Vestur/VSM 30/5-2/6, GK-kval 27/7 (ev flyttas datumet), KM 24/8 Säve, Skojtävling/Alternativ-KM i augusti.
  • Under 2018 har det varit problem att få tillräckligt många funktionärer till tävlingarna. Det finns nu ett antal förslag kring hur man kan försöka lösa detta som kommer att behandlas vidare. Skicka gärna dina egna förslag och tankar kring detta.
  • Det kommer en hel del förfrågningar kring sponsring, och styrelsen har påbörjat ett arbete för att ta fram en policy i de här frågorna så att de kan behandlas så transparant, förutsägbart och rättvist som möjligt. Ambitionen är att den ska kunna presenteras vid årsmötet.
  • Vid mötet delades också en enkät ut som täckte in en del frågeställningar som behöver behandlas under 2019, t ex intresset för en avelssektion, föl- och unghästvisning, profilplagg mm. Styrelsen återkommer med en redovisning av arbetet i de här frågorna.
  • Tina Rinaldo informerade och påminde om möjligheten att få pengar genom LOK-stöd. Är man tre ungdomar plus en ledare som är över 13 år har man möjlighet att få ersättning genom att redovisa varje tillfälle man ses minst 60 min, där 45 min ska vara i rörelse. Under ett år kan det bli en hel del pengar. Läs mer här:

http://www.vinir.se/index.php/foereningsinfo/info-fran-styrelsen/87-information-om-lok-stod

http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/bidrag-och-stod/lok/foreskrifter-om-statligt-lokalt-aktivitetsstod-beslutad-2018-08-22.pdf

  • Mats Adler efterlyste ny plats för lagring av Vinirs ljudanläggning. Hör gärna av dig om du har någon torr plats över!
  • Mötet avslutades med ett lotteri bland de närvarande, där tre lyckliga vinnare fick varsin present och resten kunde trösta sig med skumtomtar.

Det var ett trevligt och positivt möte, med bra mingel och god mat!

Vid anteckningarna,

Lena Jovén