Den 22 oktober hade Vinir höstmöte på Mölndals Golfklubb! Här kommer lite anteckningar från mötet.

Föreläsningar

Två föreläsare hade bjudits in: Elise Harrysson som talade om ”Min väg mot VM 2017”, och Anna Rebecka Einarsdottir som talade om ”Det isländska språket”. Båda föreläsningarna var mycket intressanta och uppskattade. Nedan några korta rader från vart och ett.

Elise Harrysson ”Min väg mot VM 2017”

Elise resa mot VM 2017 började för fyra år sedan på VM i Berlin. Hon sa då till sin mamma: ”Jag ska också rida in på en VM-bana – två år är för kort tid, men ge mig fyra år!” Under de fyra åren har hon  jobbat med sina hästar Vigdis, Lilja och Troja. Hästarna är mycket olika, och Elise tycker att hon lärt sig själv väldigt mycket genom dem. Hon har hela tiden satt upp små mål för sig och sina hästar, som t ex att få över 3,0 på sina första tävlingar, att inte bli diskad på sitt första KM och att inte galoppera hela sträckan när hon började rida pass-tävlingar. Genom att hela tiden jobba målmedvetet med sina hästar och mål kunde hon i år ta hem två brons och ett silver på årets VM i Nederländerna. Hon är också nominerad av SIF till årets sportryttare, Young Rider.

Elise gav fyra bra tips:

 • Tro på dig själv och din häst
 • Våga göra fel!
 • Sätt upp små mål
 • Dröm stort!

Anna Rebecka Einarsdottir ”Det isländska språket”

Anna Rebecka har bott på Island i elva år, och pratar mycket bra isländska. Så bra att hon som första icke-islänning fick anställning för det isländska larmnumret 112. Isländska är ett svårt språk att lära sig, med olika böjningsformer som kan ställa till det. Anna Rebecka gav några roliga exempel på hur fel det kan bli… Isländskan härstammar från vikingarna, irländska munkar och norrmän med irländska trälar. Islands nationaldag firas den 17 juni. Då firar man årsdagen av att Island 1944 blev en republik, självständig från Danmark.

Anna Rebecka gick igenom uttal av de speciella isländska bokstäver som finns, och regler kring uttal med t ex au, ll. Hon gav också exempel på kända isländska gårdsnamn som Audholtshjaleigu m fl.

Isländska är ju ett omvittnat svårt språk med sin grammatik och sina böjningar, och bästa sättet om man vill lära sig är enligt Anna Rebecka att gå en kurs. Eller kanske helt enkelt flytta dit…?!

Vinir föreningspunkter

 • Inför kommande årsmöte behöver förslag till några nya ledamöter i styrelsen finnas framme, vilket valberedningen arbetar med. Bl a behövs en ny kassör. Anmäl gärna förslag till valberedningen, hälsade Ulrika Persson.
 • Tina Rinaldo informerade om möjligheterna att söka olika typer av bidrag, t ex LOK-stöd (för ungdomar 7-25 år). Det som krävs är att man är minst tre deltagare, och är samlade under minst en timme. Förutom bidragsdelen är det också viktigt att vi kan visa Riksidrottsförbundet att vi har aktiviteter. Även under höstmötet fanns listor utlagda där alla närvarande uppmanades att skriva upp sig.
 • Det finns också möjlighet att tjäna pengar till sitt stall/sin grupp genom att sälja varor från Newbody. Alla intresserade från samma förening (Vinir) ska kontakta Tina Rinaldo som samordnar.
 • SIF håller höstmöte 10-12 november i Linköping. Åsa Adler och Amanda Hagberg kommer att representera Vinir på möten under helgen. På söndagen är det ordförandekonferens. Under dessa dagar kommer även ett antal utmärkelser att delas ut, och det är extra roligt att kunna notera att tre medlemmar från Vinir finns nominerade i år.
 • Samtidigt som Vinirs höstmöte höll även Vestur möte. Man hade fått frågan om att arrangera SM på Säve 2018, men det beslutades att tacka nej denna gång då banan och anläggningen inte bedöms vara i tillräckligt bra skick för ett SM ännu. Däremot kan man överväga en sådan fråga igen om något år.
 • Amanda Hagberg informerade om att man anordnar en film- och spelkväll för ungdomar (upp till 25 år) den 3/11 (hemma hos Hanna Löfgren i Lindome). Föreningen bjuder på film och pizza!
 • Karin Andersson informerade om att för dem 25+ börjar Stickjuntan igen söndag 29/10! (Alla välkomna).
 • Därefter delades en ros ut till alla deltagare på mötet, med hälsning från Vinir (Vinir Vidi Vici), och tack för att man valt just Vinir som sin islandshästförening.
 • Ett stort tack framför allt till föredragshållarna, men också till alla som kom och gjorde mötet så roligt och trevligt!

Vid anteckningarna,

Lena Jovén